DUA KALIMAH

Aku Baca Dengan Menyebut Nama-Mu

Persahabatan terakhir

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum…
Diri ini masih lagi berada di Terengganu , akh huzaifah sedaya upaya untuk mengembalikan semangat sahabat , menyambung kerja sambilan sebagai pena penulis novel,tak dapat gaji pun sendirian berhad..kadang2 tekan keyboard lain , keluar huruf lain , tandanya tulis dalam mamai…tapi cuba tampar2 sikit pipi…

Petang tadi , ana memulakan langkah pulang dari kerja , sungguh kesian , bukak sahaja bilik tempat ana mnginap keadaan bilik sudah botak , kosong oleh barang2 … tidak sempat bersalaman dengan akh faisal kerana masa tu dalam pukul 3 petang dia balik , ana merasa sedih kerana tak dapat pelukan terakhir seorang sahabat yang seroomate ngan ana( roommate haram nih)..tak pelah ana tidak penting yg tu , yg utama ada shabat yang boleh membimbing diri ini yang lemah tiada daya…

Baru sekejap tadi , ana bersama sahabat akh fairuz & akh syafie makan pulut kuning pemberian muslimat( emak kepada sahabat ana faisal) , emmmmmmm sedapnya…kena cari muslimat yang pandai masak jugok nih…hi3..

Tapi sungguh kesian, kerana akh alif tidak dapat bersama , mudahan 2 ana dapat lagi bersama kalian makan bersama..bukan senang nak dapat bersama , ada yang sibuk dengan hal masing2, , dengan tesis( benornya dah habis ) ..

Barang2 dah sedikit demi sedikit dah dibawa ke ketempat kerja..boleh lah ana meneruskan kerja dengan selesa..

Akh faisal dalam sehari kalau tak dapat luahkan apa yang terpendam dalam hati , tak sah..anal ah jadi tempat menadah telinga…degar penuh focus macam nak dengar kuliah dalam kelas..gurau je sheikh…buat pertama kalinya ana & faisal dapat duduk semeja exam MUET..uih power sungguh BI dia , mngalahkan budak tesl…sampaikan ana pun tak faham apa yang dia discuss,he3…dia pun kata kat ana , “demo tak tengok doh ore lain , ” eyes contact weh…tau ada muslimat tapi tokleh syaded masa discuss …ana membalas: nak wat gano, buke syaded , pesen( stail ) kawe lagu ni , kecek nga ore tak kelih ore , nga demo pun kawe tak kelih…kiro adil lah deh? Ke guano?..masak nasi sekali he3..ingat tu…

Akh fairuz sahabat pior ana kerana dapat besahabat dengannya awal sekali…fairuz seorang yang tak kenal erti penat lelah kerana struggle betul2 untuk menyiapkan tesisnya..hantar2 kena reject balik , sokmo kena reject nak kata tak pandai buat tesis , dial ah orangyang paling hebat bagi ana.apa taknya , ilmu yang ada tak pernah segan2 disebarkan demi islam…dialah yang banyak membantu ana dalam pejuangan..

Akh syafie pulak seorang yang pendiam , tapi diam2 , kat bilik dia baru bising sikit , dia kena match dengan bilik dia , mungkin ada aroma istimewa kat bilik dia..dialah teman ana masa di kem bina sahsiah di kedah hari tu , sama2 didik adik2 , remaja2..sama2 daki gunung jerai 11 kilo meter jalan kaki..rela sama2 kena denda dengan unit amal semata2 nak dekatkan diri dengan adik2…rindu nak pergi lagi & sahabt2 KBS lain..sekali juga suhaimi.

Tak lupa juga akh suhaimi , datang je bilik atau mana2 yang paling strategik , ada2 saja isu yang nak dibawa…thank for information…celotehmu tetap ingat di hatiku..baru lepas makan coklat yang dia bagi..macam budak2 , tapi makan juga belake..

Ooo lupa nak citer , semalam kami makan di tempat air buah gelas pior menaiki van kuning di raja “daulat tuanku”...ana ,faisal , fairuz , syafie , alif , muiz , & adik2 yang lain ..yang lucu nya …semalam masa mula2 lalu kat kedai tu , ramai bangat orang , macam dah takde kusi untuk duduk…pahtu sahabat ana continue driving dulu ,and then pusing balik ke tempat tadi .. lepas sampai ke tempat tadi , yang lucunya akh tendong ni cepat2 keluar , tak sempat van nak berhenti , pintu dibuka , berlari2 anak menuju ke meja makan rupa2nya nak tanda tempat…ada 1 je meja kosong.

Ada yang lebih lawak lagi selepas semua dah sampai kat tempat duduk dan ada yang dah duduk pun ,riuh rendah suasana ketika itu, datanglah seorang lelaki , pekerja kat situ dia suruh kami bangun , aik pelik kedai ni , “aku tak makan lagi ni”dalam hati ( tempah pun tak lagi) oooo he3 rupa2nya , dia ambik kusi yang kami duduk tadi letak ke tempat sebelah kononnya nak match dengan meja. Orang Terengganu kata meh2 , nak serupo ore kelate kato…dia kata ambik kusi ni , kusi plastic , kami 8 orang jadi pandang sesame sendiri , krana kali pertama disuruh bangun selepas duduk bagaikan general mengerahkan anak2 buahnya berkawad di padang, pahtu tak cukup pula kusi plastic tu , pekerja tadi ambik balik kusi tadi dan bagi kat kami balik , huh sumat molek ..ta’jil sungguh orang nih…dia pun tanye nak tempah apa,dengan note kecil diletak kat atas meja tanda pesanan akan ditulis..kami pun bagitaulah…dia pun tulis2 dalam note ( buat karangan ke apa tak tau) …tulis punya tulis terpelanting note tadi..”kah5”…semua ketawa , dia je buat muka selamber …kalut molek masa tu…muka tak tahu malu…bersungguh2 kerja bagusla tapi jangan buat malu diri sendiri..

Ada yang tempah air kiwi , nangka , aple dan semestinya kegemaran ana anggur…cheh3…ada yang yang makan mee kari , nasi minyak , dan ana ngan faisal makan mee sup je..sebab dah makan petang nasi lauk telur , sayur kicap pemberian dari seseorang ( walaupun nasi lembik macam lemang , kami makan juga sampai habis , yang lain2 bagi kucing kih3 ) – ana gurau je…

Lepas makan , tiba masanya nak bayar , kami keluarkan duit masing , tiba 2 sahabat soleh ni tolong bayar , syukurlah ada sahabat gitu….moga berterusan…lepas tu driver bawa kami pusing2 kat Bandar…em ko driver lah sorang2 , he semua dah tido gara kenyang makan & minm air buah gelas sederhna , mujur tak gelas bsar…kalu tak , tak bangun2.. pusing2 kuala Terengganu persis kereta pronda polis menuggu pesalah2 trafik..akhirnya , lepas buat sikit tawaf widaq roundboard..

Lepas ni dah tak jumpa . insyaAllah ada masa..kita jumpa lagi..syukran menjadi sahabat ana selama ni…ana sedaya upaya menjadi sahabat terbaik kalian..ini sahaja yang dapat ana beri…
Ta’jil- gopoh gapah


¤ ittaqullah ¤

1 comments:

perpisah bukan pengakiran persahabat..tetapi mrpakan titik permualaan pertemuan kembali..

May 9, 2010 at 12:34 AM