DUA KALIMAH

Aku Baca Dengan Menyebut Nama-Mu

kasih Terpisah

Bismillahirrahmanirrahim..


Sebenarnya malas saya nak ingat kembali kisah silam saya..tetapi entah kini baru saya rasa saya perlu menceritakannya buat pedoman semua pembaca..

Dulu saya mempunyai seorang sahabat yang rapat , kitorang bersahabat dari sekolah rendah lagi , sehingga melewati sekolah menengah..ibarat isi dengan kuku..kemana sahaja mesti berteman( kecuali ke tandas..he3)Zaman persekolahan saya pada waktu itu popular dengan berbasikal..kemana sahaja mesti basikal menjadi mangsa tunggangan insan..maka lain lah pula halnya dengan motosikal ..bagi saya waktu itu , orang yang boleh bawa motor dianggap sudah kaya dan bergaya..jadi kawan saya salah seorangnyadipendekkan cerita , nak kata rapatnya kami pada waktu itu , sepetang bersama , kalau nak pergi kedai saya temankan..ibarat kita ni terhutang budi pada orang..apa taknya tiap-tiap pagi dijemputnya saya untuk dibonceng ke sekolah..orang kata ada driver ,free of incharge lagi..merempit bersamalah kami ke sekolah..

Hari demi hari , waktu demi waktu..tahun demi tahun membatasi segalanya..maka tibalah saat –saat saya diuji Tuhan..persahabatan saya putus ditengah jalan..

Pada suatu hari , saya pulang bersamanya dari sekolah..saya sedikit terlewat datang ke tempat parkir motor di sekolah..tuan punya motor ( kawan baik saya)start la...hari itu tidak seperti selalunya..motor kawan saya  tak hidup ..dia pun suruh saya check dan baiki..tak hidup juga..akhir sekali dia start hidup la motor..terus saja dia masuk gear , dia tinggalkan saya terkapai-kapai menanti kembali,tangan saya masih lagi memegang topi keledar..

terasa jatuh air muka saya, malunya pada lain-lain , semua memandang saya..tapi saya terus gak kejar dia dan terus dia bawa balik ke rumah saya..bayangkan suruh saya baiki motor, mana saya pandaikan..kan?

Ya Allah entah macam mana nak cerita tersentapnya hati , jiwa bagai luluh..belum lagi perkara semacam itu berlaku , ibarat satu bentuk penghinaan..sedih dan pilu bermain di jiwaku..(uit jiwang karat la pula)..sedihhh syeikh..

Keesokan pagi ,dia datang menjemput saya..luka masih lagi basah..saya pun beritahu supaya pergilah sendiri..rasa nak menangis (isyy tak malu orang lelaki menangis ) ..dia pun berlalu...saya pun bertekad untuk tidak lagi pergi sekolah... ( nanti dulu tak habis lagi )  dah tak pergi dengan dia dah..

Maka saya kembali me-rha-tih(mengayuh) basikal sejauh 8 km..ke sekolah tiap hari pergi dan balik walaupun begitu semangat saya untuk belajar terus berkobar-kobar...Hinggalah tiba saat akhir saya di sekolah itu , saya menatap wajah dukanya..moga terselit ibrah ..kami menatap..tetapi senyuman sahaja yang berbicara tanda kemaafan yang tidak terhingga ..maafkan saya sahabat terpisah..engkau mengajar erti sebenar persahabatan..walaupun tidak lagi bersua,,entah engkau masih ada lagi atau tidak di alam ini..rindu mendengar celotehmu..

Sebab itulah sampai saat ini , saya betul-betul tidak memiliki sahabat paling rapat..bukan kerana takut kisah saya berulang lagi..tetapi tidak mahu saya mnegecewakan hati sahabat..benarlah bersahabatlah kerana Allah sudah pasti bertemu adalah anugerah , berpisah tidak gelisah..jadi jagalah teman-teman sahabat-sahabat di sekeliling kita..bila  jauh baru pandai menghargai..bila bersama buat acuh tak acuh  je..so jagalah ukhwah..remind for me juga..

Huzaifah
Kasih Terpisah 
Gombak
Selangor


 ¤ ittaqullah ¤

0 comments: