DUA KALIMAH

Aku Baca Dengan Menyebut Nama-Mu

erti sebuah duka

Bismillahirrahmanirrahim..بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ¤ ittaqullah ¤

Persahabatan
Jujur utk aq katakan aku sebenarnya x mengerti sebuah persahabatn sejati.entah bagaimana..seringkali aq cuba mencari sahabat sejati..sehingga kini masih blum kujumpa.diakala pencarian seringkali membuat jiwa ku lemah..sahabat itu menguatkan,sahabat itu mngingatkan,sahabat it umembahagiakan
Memoriku kembali menggamit,sahabat disekolah,di pusat pengajian..
Kini aku bersendirian berlayar di negeri orang..ombak badai ,ribut taufan sungguh menguji diri..tnpa ditemani anak kapal..akulah yang mengemudi,akulah yg memerhati,aku la yg membida..tak mungkin akan muncul seorang anak kapal di tengah lautn bergelora ini
Walaupun disambutdgn penuh sorak hilai..tak seorg pun mengerti kesengsaraannya..tetapi sedikit sbyk menyejuk hati yang rawan.
Sungguh indah oraang yg memiliki teman..bergelak ketawa ,tapi aku, Tuhan sahaja yg tahu..andai diungkapkan dengan kata-kata seluas lautan tidak cukup utk melahirkan kesengsaraan ini..mungkin lebih baik hati yang meronta sakit..sejak kebelakangan ini ada 2 saja onak duri yang ku pijak..aku tidak bisa menepisnya..yg hanya ku mampu berserah..membiarkan waktu yang melewati segalanya..
Harus bagaimana lagi untukku bahagia..ku lihat di ranting alam..alangkah bahagianya bertebangan bebas umpama burung2 di angkasa..ku lihat di tanah air yang tidak pernah terpisah dari tebingnya..
Maka bila tiba hari cuti pula..seperti insan2 lain..sudah mempunyai rancangan masing2 utk ketempat yg dituju..ada yg beriadah di taman , ada yg melewati muzium..ada yg menyewa hotel..tapi aku hanyalah insan yg tidak mempunyai teman dan sahabat..hanya menuggu waktu-waktu yang berlalu..aku lebih suka bersendirian di masjid , menyedut udara segar..makan minum tak terjaga..jadi bungkuslah jawabnya..
Ku kira aku juga berkesempatann utk mengecapi bahagia bersama teman2..rupanya kisah duka yang berpanjangan..

Di sebalik hati yang sakit
Sejak kebelakangan ini , entah hati benar2 terguris sakit ,makluman menuju kedewasaan kata orang. Hati makin sensitif..hati yang sakit bukanlah kerana masalah penyakit organ hati..tapi hablumminannas(hubungan dgn manusia) aku kadang2 membiarkan hati disakiti..tapi lama kelamaan perasaan sakit itu tidak mampu lagi ditahan..lelaki kadang2 menangis juga..tapi tidaklah sampai terguling2 guling.. itu yang aku lalui..tapi aku terpaksa melepaskan juga dengan menegur org yang menyakiti..mungkin kita terlalu membuat andaian sendiri ..susah ..
Kalau dikira ujiaan dan cabaran dalam pekerjaan lebih menyakitkan bila kenderaan yg kita naiki tercabut tayar di tengah lebuh raya. Tayar boleh potong kita pulok..mampuss..gear yang tak berfungsi..tetapi sakit dengan manusia lebih dasyat lagi..jadi jagalah hati sahabat..tapi aku akui aku tidak menjaga hati sahabat2..melepaskannya dalm persoalan..tapi mungkin ada hikmah di sebaliknya..
Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengann mengatakan" kami beriman" dan mereka tidak diuji?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang yang sebelum mereka ,maka Allah pasti meengetahui orang yang benar dan pasti mengetahui tentang orang yang berdusta. Al ankabut 29/1 & 2

huzaifah
shah alam

0 comments: