DUA KALIMAH

Aku Baca Dengan Menyebut Nama-Mu

SUP

Bismillahirrahmanirrahim..بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم

kecelakaan pada umatku adalah krana ulama su' -riwayat al hakimi-

ulama su' bukan ulama yang suka makan sup...tetapi ulama yang mutaakhir ini yang menjadikan ilmu nya utk kpentingan dunia pangkat dan mengampu pemerintah..

ulama yang jahat ialah mereka yang datang menyembah (bekerja dengan pemerintah) dan pemerintah yang baik pula ialah yang mereka datang kepada ulama akhirat..( kitab sunnah wal jamaah)

diceritakan pada suatu ketika Ibnu Taimiyah bersama sejumlah ulama berjumpa dengan Raja Tatar yang bernama Qazan..

setelah itu Raja Qazan berkenan menjamu hidangan sekalian yang hadir..kesemua yang hadir menikmati hidangan dengan lazatnya..namun Ibnu Taimiyah tidak mahu makan..

dan Raja Qazan bertanya pada Ibnu Taimiyah: mengapa engkau tidak mahu makan?

lalu Ibnu Taimiyah menjawab: bagaimana aku hendak makan ,kesemua ini adalah hasil rampasan terhadap orang ramai..

nah,begitu berani ulama yang bergelar Ibnu Taimiyah..sanggup berdepan dengan pemerintah kerana menyatakan kebenaran..tapi jangan pula kata ustaz pun makan duit ceramah jugak,ambil duit tahlil juga.jahat punya ustaz..ustaz tak ikhlas la.. ulama' su' lah ni.. pandai-pandai boleh tahu keikhlasan seseorang..hei.. kome ingat.. ustaz datang tahlil pakai ''zam zam ala kazam ke", terbang ke?.. ..nak start enjin motor,buka tangki "hak tuih" naik keta pakai air liur je ke? mestilah pakai minyak kan?.. asal ustaz je free.. tapi buat majlis sanggup bayar artis beribu-ribu..bayar pada orang agama dunia ahirat dapat tau..

kenape ye benda FREE ni lah ,ramai tak nak, majlis ilmu ,solat bjemaah ,ceramah..

tapi bab konsert , dangdut berjemaah , kursus sanggup pula bayar hatta mahal sekalipun..

ok berbalik pada topik tadi..bab keuntungan pemerintah sanggup pula mengeluarkan fatwa.siap keluar dalam media,tajuk utama pula tu..padahal fatwa itu .boleh diperbahas dan diperincikan lagi..

tapi yang jelas2 kebatilan yang nyata,rasuah,judi lesen hiburan. pandai pula menyorok..apa benda semua ni..fatwa dah jd tawar..rakyt sudah kurang kyakinan terhadap mufti2..mufti pun boleh di adjust apatah lagi rakyat yang tak tahu kehala ini..fikirlah hendak kemuliaan dunia atau akhirat.

Dua Kalimah
Ipoh
Perak.


¤ ittaqullah ¤

0 comments: